Cursus volgen in de ULO te Gorinchem? (1)

Voor iedereen die al zo lang denkt: tekenen en schilderen, dat kan best iets voor mij zijn… geloof ik… hoop ik… weet ik.

Als je dat denkt, doe het dan. Schaf aan waar je mee wilt werken. Bv. een 2B en een 4B potlood. Stevig 220 grams tekenpapier. Doe maar niet héél klein. Fijnschrijvers, van die dunne zwarte viltstiftjes. als het kan watervast en lichtecht. Ja, of kleurpotloden of pastelkrijt, of houtskool (dan wel met een stukje kneedgum en een bus haarlak om te bespuiten tegen het uitvegen).

Of denk je meer aan nat werk? Waterverf, of acryl- of olieverf. Dan heb je ook een wit palet nodig: een vlak wit bord, of plastic met vakjes voor de verdunde verf. Of een afscheurpalet, fijn voor acryl- en olieverf.

Op A3-formaat schilder je best lekker royaal en je kunt er stukken afknippen die je niet meer wilt. Daarvoor heb je een geschikt blok papier nodig boven 260 grams om minder last te krijgen van hobbels en bobbels. Aquarelpapier  voor waterverf. De bladen zijn aan 3 randen vastgelijmd. Of acrylverf/olieverfpapier. Daar bestaan blocs van met bv. een linnenstructuur. Heel prettig om op te werken.

En dan de penselen. een paar met een puntje. Echt maar een paar. De rest is plat, bv. 0,5 cm maar vooral 1 cm en breder. Daarmee kan je smal én breed werken, precies en vlakvullend, zonder al te veel gewiebel. Kies penselen met haren van kunststof. Die behouden hun vorm wanneer je ze onderste boven in een potje laat drogen. Penselen met de stugge, ecru varkensharen zijn geschikt voor grof werk.

En ja, dan zijn er nog mediums die je werk langzaam of juist sneller laten drogen.

In ieder geval heb je nog een paar oude lappen nodig. Oude T-shirts zijn perfect.